Bosch alerta de la campanya antireligiosa als carrers de Berga

Agosto 03 17:15 2016 Print This Article
el col·lectiu Terra i Llibertat va "inaugurar" el carrer Marcel·lí Massana de Berga, al lloc on hi havia el carrer Mossèn Huch

El col·lectiu Terra i Llibertat va “inaugurar” el carrer Marcel·lí Massana de Berga, al lloc on hi havia el carrer Mossèn Huch

Un article al diari La Razón del expresident de Societat Civil Catalana, Josep Ramon Bosch, ha aixecat polseguera a la comarca del Berguedà. L’article, publicat el diumenge, i dedicat al sacerdot de Berga Josep Armengou, ha estat criticat des de mitjans de la premsa com NacióBergueda com un article més de la “premsa espanyolista” contra la situació política de la capital de la comarca.

De fet Bosch en el seu article sobre aquest influent sacerdot mort el 1976, que té una plaça dedicada a la ciutat, exposa davant l’opinió pública espanyola un fet que ha passat gairebé desapercebut fins ara: la campanya que estan duent a terme a Berga diferents persones i col·lectius vinculats amb la CUP i grups anarquistes per treure les referències religioses dels noms dels carrers i dedicar-los a grups i personatges de l’àmbit llibertari o del món de la lluita sindical. Una campanya que va tenir un dels seus moments més rellevants el passat mes de maig quan el col·lectiu Terra i Llibertat va “inaugurar” el carrer Marcel·lí Massana de Berga, al lloc on hi havia el carrer Mossèn Huch.

De fet el mes de març van arribar a retirar físicament les plaques del carrers mossèn Espelt i la de la plaça mossèn Armengou i han explicat públicament que aspiren a canviar el nom d’una trentena de carrers a Berga.

Bosch que parla en el seu article de Mossèn Armengou com un referent convergent a la Catalunya de Jordi Pujol veu curiós que el seu record vulgui ser esborrat ara per cristià, i no per espanyolista, ja que abans de catalanista fou falangista, i  pronostica que “Aquest és el futur millor que ens regala el nacionalisme”.

En el seu article el expresident de Societat Civil Catalana lliga aquesta campanya per esborrar el nom dels membres del clergat dels carrers amb el fet que Berga és una ciutat governada per la CUP –als que qualifica de “joves bàrbars hereus de la ideologia de l’odi”- i de qui diu que “amenacen amb una nova inquisició”.

Bosch també parla del llibre de Josep Armengou “Justificació de Catalunya”, tingut per Jordi Pujol, com a referència, en el que es parla del “poble dominador” – en referencia a l’espanyol- com a “retardat, mandrós, fanàtic i militarista”, mentre que el “poble colonitzat” – el català- és “culte, treballador, progressiu i pacífic”. Bosch recorda que Armengou afirma que aquelles persones que viuen a Catalunya i no volen entendre el català són “enemics”. En aquest sentit l’articulista treu conclusions i afirma que aquesta és la lògica que avui dia encara segueixen el president de la Generalitat, Carles Puigdemont; el diputat a Madrid, Francesc Homs, i altres dirigents del PDC que, segons diu, “vulneren la legalitat” i que representen una “amenaça secessionista” que demana que es tracti amb “contundència”.

  Article "tagged" as:
  Categories:
write a comment

0 Comments

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Add a Comment

Your data will be safe! Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.
All fields are required.