Mes de maig, mes de Maria

Mayo 13 06:43 2017 Print This Article

Dom Adalbert Puigseslloses

Maig és el mes tradicionalment dedicat a la Mare de Déu. Des dels segles medievals fins avui, des de les imatges coronades fins al magisteri dels Papes, l’origen i les formes parlen d’una devoció popular molt sentida. El mes de maig és el període de l’any en el qual, més que no pas altre, lloem a la Mare de Déu. Un temps en el qual es multipliquen els rosaris a casa i a les esglésies, són freqüents els pelegrinatges als santuaris i se sent més forta la necessitat de pregàries especials a Maria. En els fonaments, l’entrellat virtuós entre la natura, que s’omple de colors i es perfuma de flors, i la devoció popular.

Els filòsofs de Chartres al segle XII la fomentaren, al segle XIII el rei de Castella i Lleó Alfons Xè el Savi a “Las Cantigas de Santa María” celebrava Maria com a “Rosa das rosas, Fror das fores, dona das donas, Sennora das sennores”. El beat dominic Heinrick Seuse, místic alemany al “Llibret de l’Eterna Saviesa” es dirigia així a Maria “Sigues beneïda Tu, alba naixent, per damunt de totes les criatures i beneit sigui el prat florit de roses vermelles del vostre bell rostre” Però l’Edat Medieval sobretot va veure el naixement del Rosari, que fa referència a les flors en la seva denominació. Així com a l’estimada s’ofereixen rams de flors, a la Mare de Déu s’ofereixen pomells d’avemaries. Les primeres pràctiques devocionals unides al mes de maig són del segle XVI. En particular a Roma, St. Felip Neri ensenyava als seus joves a envoltar de flors les imatges de la Mare, a cantar les seves lloances i a oferir mortificacions en honor seu. Aparegueren arreu confraries per estendre la devoció mariana primaveral contraposant a la natura, reina pagana de la primavera, la reina dels cels. I com per contagi sorgiren publicacions on a cada dia del mes de maig s’oferien flors i mortificacions, visites espirituals a santuaris marians, propòsits i càntics i altres honors a la Mare del Cel.

A casa nostra, molt especialment des de la proclamació del dogma de la Immaculada Concepció (1854) cresqué la devoció mariana. El “Foment de Pietat Catalana”  del P. Casanovas i Mn. Eudald Serra ompliren les cases de llibrets de meditacions pel mes de maig i fulletons populars.

A punt d’acabar el Concili Vaticà II (1965) , el papa Pau VIè ens regalà l’enciclica “Mense Maio” on afirmava “Maria és sempre camí que duu a Crist. Tota trobada amb Ella no es pot resoldre sinó amb una trobada amb Crist. Tal com St. Lluis Grignion de Montfort escrigué: “Déu Pare reuní totes les aigües i les anomena “mària” (mars) i reuní totes les gràcies i les anomenà Maria”.

Com vivim nosaltres el mes de Maria? Quin santuari marià d’entre els abundantíssims que tenim hem visitat enguany? Com reso el Sant Rosari? Eixamplo aquesta devoció al meu entorn? Respostes fàcils i sinceres. Propòsits eficaços, germans i germanes.  Feliç i devot mes de maig!

 

+ P A X

Dom Adalbert Puigseslloses

 

  Article "tagged" as:
  Categories:
write a comment

0 Comments

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Add a Comment

Your data will be safe! Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.
All fields are required.