¿S’ha d’aplicar l’article 155 de la Constitució?

julio 22 12:04 2017 Print This Article

Toni García-Pérez

Alguns experts afirmen que a dia d’avui no hi hauria temps material de fer-ho abans de l’1 d’octubre, així que potser el títol correcte d’aquesta columna d’opinió hauria de ser: Per què és positiu que no s’hagi aplicat l’article de la Constitució? Sigui com sigui desenvoluparem la nostra posició al respecte.

El secessionisme només té una sortida davant el previsible fracàs que s’acosta l’1-O. L’única coartada és el victimisme davant del món. Puigdemont dient que encara que l’inhabilitin seguirà anant a treballar, Junqueras usant vilment als seus fills, Parlón advocant per apel·lar a la Comunitat Internacional si s’aplica l’article 155.

El nacionalisme vol enfrontar-se a frikis, a fatxes bel·ligerants, a l’Álvaro Ojeda de torn. Gaudeixen posant cartells on Franco demana que no es voti l’anisat referèndum. El que no volen és tenir al davant a l’ordre, a la raó i a la Llei perquè no tenen arguments al seu favor, només el dels sentiments que no són rebatibles.

Primer cal tranquil·litzar la Núria Parlón, perquè en casos similars la Comunitat Internacional mai s’ha indignat, per exemple amb la Gran Bretanya. Els independentistes parlen d’Escòcia però obvien sempre a Irlanda del Nord. L’autonomia irlandesa ha estat suspesa fins en quatre ocasions. L’última durant gairebé 5 anys sense que el món hagi dit res. De totes maneres és millor no haver de suspendre l’autonomia ja que és fàcil encendre la metxa i complicat apagar les flames, “el foc té vida pròpia”. Exemples que ens donen la raó: un d’ells Kosovo que era una província autònoma dins de la República de Sèrbia volent convertir-se en la setena república iugoslava. Quan el nefast Milosevic va suprimir la seva autonomia, aquesta es va convertir en una fàbrica d’independentistes. Un altre exemple és Ossètia del Sud i Abkhàzia quan el president georgià Zvlad Gamsakhurdia va suprimir l’autonomia va ser el principi de la fi. Evidentment Rússia tenia els seus interessos però la intervenció georgiana va ser el detonant.

En la nostra opinió suspendre l’autonomia de Catalunya només inflamaria encara més el procés. Igual que si el Govern segueix cap a l’abisme sense l’aval d’Espanya i la Comunitat Internacional, els que somien ser Dinamarca del Sud veurien que en realitat només serien una Ossètia mediterrània. Homenatjant al llibre de Philip K. Dick podríem preguntar-nos: somien els secessionistes amb tancs entrant per la Diagonal?

 

Toni García-Pérez

Portaveu Asoc. Progresistas En Positivo

  Article "tagged" as:
  Categories:
write a comment

0 Comments

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Add a Comment

Your data will be safe! Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.
All fields are required.